Teamsponsoren

  • Staadegaard Automotive
  • Klassiekeveranda.nl
  • Sportpoint Gemert
  • Berkvens
  • Rabobank Peel Noord
  • Perfect Bouwbegeleiding
  • Eveas

   logo vriendenloterij 115 v2

Jubileum eerbetoon aan oprichter Quo Vadis

door Jasper Schoonhoven. vrijdag 05 maart 2010

1960
Het eerste team van Quo Vadis in 1960

GEMERT - Quo Vadis uit Gemert bestaat 50 jaar. Bij de viering wordt hulde gebracht  aan oprichter Will Rutten.

Spil in de samenleving, Prins Carnaval en uiteindelijk ereburger. Will Rutten speelde  in de jaren vijftig en zestig een grote rol in het Gemertse. Ook voor de sport. Rutten was gymnastiekleraar en richtte in 1960  drie sportverenigingen op: een boksclub, atletiekclub en Quo Vadis, de basketbalvereniging. Die laatste viert zondag het vijftigjarig jubileum in sporthal de Molenbroek.De familie Rutten streek in 1957 neer in de streek, omdat Will werd gelegerd op de vliegbasis Volkel. "Twee jaar later werd hij gymnastiekleraar aan de toenmalige Levensschool in Gemert en op de Latijnse School", vertelt Jan Niels, de huidige voorzitter van Quo Vadis VHG. "Vermoedelijk ge´nspireerd door de Amerikaanse soldaten op Volkel introduceerde hij op die scholen de basketbalsport." Na overleg met onder anderen Pater Koks richtte Rutten in 1960 achtereenvolgens de Gemertse Boksclub, de Gemertse Atletiekclub en in september Basketball Club Quo Vadis op.

Basketbal was in die jaren nog een weinig beoefende sport, waardoor de Gemertse ploeg het hele land doorreisde voor wedstrijden. De naam Quo Vadis, Latijn voor 'waar gaat gij heen' en dus ongetwijfeld een vrucht van de Latijnse School waar Rutten les gaf, is dan ook een toepasselijke naam. Halverwege de jaren zeventig belandde Niels bij de vereniging. "De club was ooit opgericht vanuit de katholieke traditie, maar in die tijd was de pateropleiding uit Gemert verdwenen en de invloed van de kerk nauwelijks nog te bemerken. Het uitgangspunt is hetzelfde gebleven: plezier in de sport, de jeugd een kans geven en saamhorigheid."

Quo Vadis is altijd een gezonde vereniging geweest. "We zitten nu op zo ongeveer 125 leden. Ik kan mij herinneren dat we ooit op tachtig leden zaten, maar minder dan dat hebben we er nooit gehad. De club heeft altijd zo rond de 120 leden geteld. Behalve in het begin van deze eeuw, toen waren het er 150." Dat waren dan ook hoogtijdagen voor Quo Vadis. De mannen speelden in de promotiedivisie, de vrouwen in de eerste divisie. "Een mooie tijd. Wierd Goedee (oud-international, red) speelde toen een belangrijke rol. Mede dankzij zijn invloed kwamen spelers en trainers bij onze club terecht. Ook zijn vermogen om les te geven, mensen dingen te leren, kwam uitstekend van pas."

Eenzelfde rol lijkt nu Robin Dirks, coach van het eerste mannenteam, te spelen. "Robin is erg enthousiast. Hij heeft als visie dat je kader, trainers met name, stimuleert door ze goed te begeleiden en ze te laten zien dat hun team, maar ook zijzelf groeien. We krijgen nu al veel enthousiaste reacties van trainers. En zo bouw je dus aan plezier in de sport, krijgt de jeugd een kans om zich te ontwikkelen en krijg je een sterk gevoel van saamhorigheid."

Zondag is er een druk programma in sporthal Molenbroek. De hele dag door worden er basketbalwedstrijden gespeeld, door jeugd, dames en heren. Tussendoor wordt het nieuwe logo onthuld en een banner in de nok van de sporthal gehesen als eerbetoon aan oprichter Will Rutten, wiens zoons en kleinkinderen ook actief aanwezig zijn.